Friss topikok

Hibaszűrés embriószelekcióval

2009.01.16. 23:49 :: tuby smith

Megszületett a világ egyik első olyan lánycsecsemője, akinél a beültetés előtti genetikai vizsgálat segítségével zárták ki az öröklődő emlőrák kockázatát nagyban megnövelő egyik génváltozat jelenlétét. 

A beültetés előtti genetikai vizsgálatok során a mesterséges megtermékenyítéssel létrehozott embriók közül azokat választják ki, amelyek nem hordozzák a szűrni kívánt génváltozatot. A beültetés előtti genetikai vizsgálat eljárása nem új, korábban azonban - néhány újabb esetet leszámítva - csak gyógyíthatatlan örökletes betegségek (például cisztás fibrózis, Huntington-kór) szűrésére használták ezt az eljárást.

A módszer kritikusainak további félelme, hogy az embriószelekció egyes szülők számára lehetővé teszi majd, hogy ők maguk válasszák meg gyermekük nemét vagy más fizikai tulajdonságait.

DVD ajánló: Gattaca (1997)

Szólj hozzá!

Címkék: genetika ember gattaca human genom

A bejegyzés trackback címe:

https://futurenow.blog.hu/api/trackback/id/tr92882778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása