Friss topikok

Linkblog

szike nélküli agyműtét

2009.06.23. 13:54 :: tuby smith

 A nagyenergiájú ultrahangot pár éve alkalmazzák a nőgyógyászatban és prosztatadaganatoknál a beteg szövetek elpusztításához. Technikai nehézségek miatt eddig az idegsebészet területén nem lehetett bevetni, hogy agyi műtéteket végezzenek vele a koponya megnyitása nélkül, de egy kutatócsapatnak most sikerült új műtéti folyamatokat kifejlesztenie.

Az ultrahangos agyműtéteket klinikai mágneses rezonancia rendszerben végzik, amelyet kifejezetten a képi vezérlésű, nem invazív beavatkozásokhoz szereltek fel nagyenergiájú ultrahangos rendszerrel. Az ultrahangot folyamatosan ellenőrzi a képalkotó mágneses rezonancia (MRI), mialatt az behatol a beteg agyába az érintetlen koponyán keresztül, és ott egy három-négy milliméter átmérőjű gyújtópontban koncentrálódik. Az ultrahang hatvan fokig melegíti fel a térben élesen elhatárolt szöveteket. Egy vagy több műtéti területet is el lehet sorvasztani. A többórás ambuláns beavatkozás altatás nélkül zajlik, a beteg közben teljesen tudatánál van.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://futurenow.blog.hu/api/trackback/id/tr511203287

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása