Friss topikok

Majmok bolygója

2009.03.11. 08:22 :: tuby smith

Sokáig hírdették, hogy az eszközhasználat az ember sajátja, más faj nem képes ijenre, ez tesz minket emberré. Nos ez az ingatag elmélet végleg megdőlt.

Korábban is tapasztalák nyomait a vadon élő majmoknál a botok, kövek használatának.

A tengerparton közelében élő csoportoknál az étel tengervízzel sózását figyelték meg. A kiásott gyökereket, összegyűjtött magokat szivesebben tisztítják a tengerben, mint a közelebb lévő patakban.

Most azonban megfigyelték, hogy a stockholmi állatkert Santino nevű csimpánza a kert reggeli nyitása előtt komótosan, jó hangulatban összegyűjtögeti a köveket, félrerakja, majd néhány órával később - amikor a legtöbb látogató van az intézményben - idegesen és zaklatottan megdobálja velük az embereket.

A csimpánzok azt is megtanulták, hogyan törhetnek le nagyobb betondarabokat a kerítésből, hogy azokat később hajítólövedéknek használhassák. Tehát eszközt készítettek.

Santino nem bántotta a társait, a támadások csak a csimpánzok számára kijelölt szigetet körülvevő korláton át bámészkodó emberekre irányultak.

Az állatkert rövid úton elejét vette az evolúciós folyamatnak. Ivartalanította az agresszív egyedet, így nem örökítheti át utódaira előnyös képességeit.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://futurenow.blog.hu/api/trackback/id/tr75995269

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása