Friss topikok

Adam, a robottudós

2009.04.13. 22:43 :: tuby smith

Önállóan gondolkodó, érvelő, tudományos elméleteket gyártó robotokat készített tudósok két csoportja. Az ilyen robottudósok összetett biológia rendszerek kibogozásában, új gyógyszerek tervezésében, a Föld éghajlatának modellezésében, vagy éppen a világegyetem megértésében állíthatók munkába, de egyelőre még egyszerűbb feladatokkal kell megbirkózniuk.

Ross King, a walesi Aberystwyth Egyetem munkatársa kollegáival egy olyan, Adam névre keresztelt robotot alkotott, amely nemcsak, hogy kísérleteket végez az élesztő hatásmechanizmusáról, de értelmezni tudja az eredményeket, és képes megtervezni a következő kísérletet. Adam az első robot a világon, amely önálló tudományos felfedezésre jutott, ez esetben a pékek élesztőjének genetikai felépüléséről.

"Egyedül képes hipotéziseket felállítani, majd végrehajtani a kísérleteket. Ellenőriztük, jó eredményeket kapott" - számolt be King egy interjúban. "Emberek már a hatvanas évek óta dolgoztak ezen. Amikor először robotokat küldtünk a Marsra, még csak álmodtak arról, hogy azok önállóan képesek kísérleteket végezni a vörös bolygón. Most képesek vagyunk rá" - tette hozzá a tudós.

A másik, Eve névre hallgató robot az Adaménél sokkal nagyobb agyi kapacitásával ( :-) ) új gyógyszerek megalkotásában kap majd feladatokat. King bízik abban, hogy az intelligens robotikus gondolkodás alkalmazása az összetevők tízezreinek szétválogatásában, különösen az elhanyagolt trópusi betegségek, így például a malária területén juthat fontos szerephez.

Hod Lipson, az egyik New York-i kutató azt nem tartja elképzelhetőnek, hogy a robotok révén a közeljövőben elavulttá válnak a tudósok, de azt igen, hogy a robottudósok átvehetnek feladatokat a laboratóriumokban zajló rutinmunkából.

A képen  Robert Picardo, a USS Voyager orgosi segédhologramja (Doktor) és a holomátrixát a saját képémására létrehozó tudós Ewis Zimmerman szerepében látható. Mögötte (mögöttük) Deanna Troi szerepében Marina Sirtis.

 

A teremtő napló állománya <creation.log>

Az Úr megalkotta Adamot és Eve-t, hogy keressék és kutassák a világ összefüggéseit és válaszait. És elküldé teremtményeit jóságában az Úr, hogy szüntesség meg a világ betegségeit.

Szólj hozzá!

Címkék: ai robotika mesterséges intelligencia

A bejegyzés trackback címe:

https://futurenow.blog.hu/api/trackback/id/tr631063310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása